Sposób przygotowania:
Rabarberkaka
Rabarbar myję, obieram i kroję w niewielką kostkę. Blachę o wymiarach 25 cm na 20 cm wykładam papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję na puszystą masę. Do ubitych z cukrem jajek dodaję stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Masę przekładam na blachę, posypuję pokrojonym rabarbarem.
Na powierzchni układam równomiernie wiórki lub płatki zimnego masła. Całość oprószam cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piekę około 60 minut.
Ciasto po upieczeniu studzę i oprószam cukrem pudrem.
Jajka wbijam do miski, wsypuję cukier i miksuję na puszystą masę. Do ubitych z cukrem jajek dodaję stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszam za pomocą łyżki. Masę przekładam na blachę, posypuję pokrojonym rabarbarem.
Na powierzchni układam równomiernie wiórki lub płatki zimnego masła. Całość oprószam cukrem perłowym lub demerara.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piekę około 60 minut.
Ciasto po upieczeniu studzę i oprószam cukrem pudrem.