Beata1835

Beata1835

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 90]

Racuchy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wykonaj według przepisu podanego poniżej

Racuchy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy

 

  • Porcja na obiad dla 5 osobowej rodziny :

 

  • 1 kg jabłek - kwaśnych
  • olej do pieczenia
  • cukier puder do ozdoby

 

  • Ciasto :
  • 60 dkg mąki pszennej
  • 3 jaja całe
  • szczypta soli
  • cukier wanilinowy
  • ok 4 szklanki maślanki
  • 12 dużych łyżek cukru
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Racuchy
Umyte jabłka obierz ze skórki i pokrój w drobne kawałki.

Ciasto :
wsyp do gara mąkę, dodaj całe jaja ( możesz też wpić same żółtka a białka osobno zmiksować na sztywną masę a potem je dodać do gara ) , dodaj sól, cukier, cukier wanilinowy, 3,5 szklanki maślanki., cynamon.

Całość zmiksuj. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodaj jeszcze maślanki .
Skosztuj, jeśli będzie za mało słodkie to dodaj cukru.

Wsyp do ciasta jabłka wymieszaj.

Smaż racuchy na rozgrzanym oleju.

Gdy ostygną już posyp cukrem pudrem.
Racuchy
jabłka można pokroić w kawałki lub jak ktoś woli zmielić przez maszynkę
Racuchy
przyrządzone ciasto, z dodatkiem cynamonu, brakuje tylko jabłek
Racuchy
to już ciasto z dodanymi jabłkami, gotowowe do smażenia
Racuchy
racuchy w trakcie smażenia, kształt może dziwny ale w kuchni nie chodzi o kształt tylko smak :)