Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1347]

Racuchy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Można takie racuszki przygotować na drożdżach, sodzie lub tak jak te na proszku

Racuchy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy

 

  • 2 szt jabłka
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 l kefir
  • 400 g mąka
  • 3 szt jajka

 

Sposób przygotowania:

Racuchy
Wybić jajka do miski, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować robotem, dodać kefir, razem dobrze utrzeć ciasto na puszystą masę. Ciasto powinno mieć gęstość śmietany. Jabłka obrać, pokroić w talarki. Do ciasta włożyć talarki jabłek, wymieszać. Na patelni dobrze rozgrzać tłuszcz, łyżką nakładać porcję ciasta na patelnię. Smażyć racuchy z obu stron na złoty kolor. Usmażone racuszki posypać cukrem pudrem.
Racuchy
Z podanych składników ciasta, zostało przygotowane ciasto i połączone z jabłkami
Racuchy
Racuszki zostały usmażone w głębokim tłuszczu na złoty kolor i przekrojone