goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Racuchy drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast posypywać racuchy cukrem pudrem możemy w zamian posmarować je ulubionym dżemem, powidłem lub nutellą

Racuchy drożdżowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy drożdżowe

 

 

  • do smażenia
  • olej

 

  • do posypania:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki wbijamy jajka. Z drożdży, cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 30 minut "ruszył" :) Do mąki wlewamy mleko, zaczyn. Całość dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek mąki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by podrosło. Metalową łyżką kładziemy je na rozgrzanej patelni i smażymy racuszki z obu stron. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe
Do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia wbijamy jajka
Racuchy drożdżowe
Do mąki wlewamy mleko, zaczyn. Całość dokładnie mieszamy by pozbyć się grudek mąki
Racuchy drożdżowe
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by podrosło

Tagi:

ciasto