Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe
Drożdże rozkrusz z cukrem, zalej szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, które było w temperaturze pokojowej, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzej olej - jego warstwa powinna wynosić około 5 mm.
Kiedy olej jest już rozgrzany wylej po 2 łyżki ciasta. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuń za pomocą ręcznika kuchennego. Za każdym razem po usmażeniu porcji racuchów dodaj odrobinę oleju aby na patelni zawsze było około 5 mm.
Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, jajko, które było w temperaturze pokojowej, resztę ciepłego mleka oraz zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na kolejną godzinę w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzej olej - jego warstwa powinna wynosić około 5 mm.
Kiedy olej jest już rozgrzany wylej po 2 łyżki ciasta. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuń za pomocą ręcznika kuchennego. Za każdym razem po usmażeniu porcji racuchów dodaj odrobinę oleju aby na patelni zawsze było około 5 mm.