top_totty

top_totty

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Racuchy drożdżowe wg mojej babci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy od zawsze gościły w moim domu jako niezwykłe danie. Podczas zimowych wieczorów babcia smażyła racuchy i podawała je z gorącym kakao. Posypane cukrem pudrem, były najlepsze następnego dnia.

Racuchy drożdżowe wg mojej babci

Składniki:

Racuchy drożdżowe wg mojej babci

 

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/4 kostki drożdży świeżych
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 kostki masła
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek cukru kryształ
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • dowolny olejek do ciast

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe wg mojej babci
Świeże drożdże należy pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, 2-3 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę rozpuszczonego ciepłego masła. Dokładnie rozetrzeć drożdże i poczekać aż "zastartują". W tym czasie przesiewamy mąkę do wysokiej miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i olejek. W misce robimy kopczyk na jajka i je wbijamy. Należy pamiętać, aby wyjąć wcześniej jajka z lodówki. Wszystkie składniki powinny być ciepłe. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, wszystko należy dokładanie wymieszać, dodając po trochu mleka i masła. Całe ciasto powinno mieć konsystencje gęstego jogurtu. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na niewielkim ogniu aż do zrumienienia po obu stronach. Posypujemy cukrem pudrem. Wcinamy :)