Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe wg mojej babci
Świeże drożdże należy pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki, 2-3 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę rozpuszczonego ciepłego masła. Dokładnie rozetrzeć drożdże i poczekać aż "zastartują". W tym czasie przesiewamy mąkę do wysokiej miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i olejek. W misce robimy kopczyk na jajka i je wbijamy. Należy pamiętać, aby wyjąć wcześniej jajka z lodówki. Wszystkie składniki powinny być ciepłe. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki, wszystko należy dokładanie wymieszać, dodając po trochu mleka i masła. Całe ciasto powinno mieć konsystencje gęstego jogurtu. Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju, na niewielkim ogniu aż do zrumienienia po obu stronach. Posypujemy cukrem pudrem. Wcinamy :)