nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne drożdżowe racuchy, najlepsze z cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

 

  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 kostki drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2-2/5 szkl. mleka
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • +olej do smażenia
  • + cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Drożdże rozkruszyć do większego naczynia, wsypać 3 łyżki cukru i rozgnieść. Dodać ok. 1/2 szkl. ciepłego mleka o 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i zostawić, aż wyrośnie. 1/2 kg mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i żółtko, cukier wanilinowy. Wlać drożdże, powoli wyrabiać drewnianą łyżką, dolewając stopniowo letnie mleko - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Przykryć i zostawić, aż podrośnie. Następnie łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.