Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Drożdże rozkruszyć do większego naczynia, wsypać 3 łyżki cukru i rozgnieść. Dodać ok. 1/2 szkl. ciepłego mleka o 2 łyżki mąki. Wymieszać, przykryć i zostawić, aż wyrośnie. 1/2 kg mąki wsypać do miski, dodać szczyptę soli, jajka i żółtko, cukier wanilinowy. Wlać drożdże, powoli wyrabiać drewnianą łyżką, dolewając stopniowo letnie mleko - ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta i wymieszać. Przykryć i zostawić, aż podrośnie. Następnie łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor, odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.