Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Racuchy drożdżowe z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sezon na jabłka trwa w najlepsze warto więc go wykorzystać do stworzenia pysznych, pulchniutkich racuchów, za którymi przepadają wszystkie dzieci.

Racuchy drożdżowe z jabłkami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki na zaczyn

Składniki na racuchy

Sposób przygotowania:

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie zaczynu

Kruszymy drożdże do rondelka. Dodajemy do nich cukier i ciepłe mleko i mieszamy do chwili kiedy drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.

Przygotowanie racuchów

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min. W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.

Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem.

Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuchy drożdżowe z jabłkami to świetny pomysł na śniadanie dla dzieci
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Pokrojone jabłka zasypujemy cukrem i cynamonem
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do przygotowania zaczynu potrzebujemy: mąkę, cukier, mleko i drożdże
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do przygotowanego zaczynu dodajemy jajka, mąkę oraz mleko i dokładnie mieszamy.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Do przygotowanego ciasta dodajemy wcześniej pokrojone jabłka
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Gotowe ciasto na racuchy odstawiamy na 15-20 min.
Racuchy drożdżowe z jabłkami
Racuszki z jabłkami smażymy na patelni z odrobiną oleju