Sposób przygotowania:
Racuchy drożdżowe z jabłkamiPrzygotowanie zaczynu
Kruszymy drożdże do rondelka. Dodajemy do nich cukier i ciepłe mleko i mieszamy do chwili kiedy drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy mąkę i jeszcze raz mieszamy, aby pozbyć się grudek. Rondelek przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min.
Przygotowanie racuchów
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cynamonem i odstawiamy na 10 min. W misce łączymy przygotowany wcześniej zaczyn, jajka, mąkę oraz mleko. Dodajemy pokrojone wcześniej jabłka. Mieszamy całość i odstawiamy na 15 min.
Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany - jeśli jest zbyt gęste dodajemy mleka.
Placuszki smażymy na odrobinie oleju z obu stron na złoty kolor.
Posypujemy cukrem pudrem.