Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Racuchy jabłkowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jesienią, kiedy jabłka są najlepsze, warto skusić się na słodki obiad w postaci racuchów. Można je wzbogacić o kokosową nutę.

Racuchy jabłkowo-kokosowe

Składniki:

Racuchy jabłkowo-kokosowe

Na 8 racuszków:

  • 2 jabłka - najlepiej kwaśne
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych + wiórki kokosowe do posypania racuchów
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy jabłkowo-kokosowe

ETAP 1:

Racuchy jabłkowo-kokosowe
Składniki ciasta miksujemy ze sobą lub mieszamy rózgą

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy z sodą, wbijamy jajko, wlewamy mleko, dodajemy cukier i wiórki kokosowe. Składniki możemy zmiksować lub wymieszać rózgą.

ETAP 2:

Racuchy jabłkowo-kokosowe
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy na kawałki

Jabłka myjemy i obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy w plasterki, a plasterki na kawałki.

ETAP 3:

Racuchy jabłkowo-kokosowe
Kawałki jabłek wrzucamy do ciasta i mieszamy

Kawałki jabłek wrzucamy do ciasta. Mieszamy łyżką.

ETAP 4:

Racuchy jabłkowo-kokosowe
Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym

Na patelni rozgrzewamy olej. Wykładamy porcje ciasta i smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Usmażone racuchy odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego.
Racuchy posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.