Sposób przygotowania:
Pieczarkowe czapki z mięsem mielonymPrzygotowanie pieczarek:
Pieczarki oczyszczamy. Wykręcamy z nich korzenie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki górą do dołu.
Przygotowanie mięsa:
Do miski ze zmielonym mięsem wsypujemy posiekaną natką pietruszki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miski z mięsem.
Ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach tarki. 5 dag sera dodajemy do mięsa resztę odkładamy. Doprawiamy mięso do smaku solą, pieprzem,przyprawą do mięs.
Wyrabiamy bardzo dokładnie.
Nadziewanie pieczark:
Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki. Nadziewany nimi kapelusze pieczarek. Całość kropimy oliwą z oliwek.
Etap końcowy:
Na przygotowane pieczarki wykładamy resztę odłożonego startego sera mozzarella. Wkładamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 min.
Wyciągamy gorące z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.