Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kapelusze pieczarek nadziane mięsem mielonym,posypane serem mozzarella , zapieczone w piekarniku to ostatnio hit w mojej kuchni.

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym

Składniki:

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym

 

  • 60 dag ładnych pieczarek
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego np. z łopatki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz, przyprawa do mięs do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 dag sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym

Przygotowanie pieczarek:

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym
Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki

Pieczarki oczyszczamy. Wykręcamy z nich korzenie. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy pieczarki górą do dołu.

Przygotowanie mięsa:

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym
Wszystkie składniki na farsz bardzo dokładnie mieszamy

Do miski ze zmielonym mięsem wsypujemy posiekaną natką pietruszki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miski z mięsem.

Ser mozzarella ścieramy na grubych oczkach tarki. 5 dag sera dodajemy do mięsa resztę odkładamy. Doprawiamy mięso do smaku solą, pieprzem,przyprawą do mięs.

Wyrabiamy bardzo dokładnie.

Nadziewanie pieczark:

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym
Mięsnym farszem napełniamy kapelusze pieczarek

Z mięsa mielonego formujemy małe kuleczki. Nadziewany nimi kapelusze pieczarek. Całość kropimy oliwą z oliwek.

Etap końcowy:

Pieczarkowe czapki z mięsem mielonym
Przygotowane pieczarki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25 min.

Na przygotowane pieczarki wykładamy resztę odłożonego startego sera mozzarella. Wkładamy brytfankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 min.

Wyciągamy gorące z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.