Sposób przygotowania:
Racuchy takie jak u Babci
Mąkę, cukier, jajko, proszek do pieczenia, sok z cytryny oraz odrobinę soli, wsyp do naczynia dodaj wody tyle by składniki się połączyły ale nie za dużo żeby nie było ciasto za luźne. Konsystencja: ciasto nie może być tak płynne jak na naleśniki musi być gęste ale samo powinno spłynąć z łyżki – chodzi o to by ciasto lekko rozlało się na patelni. Jabłka obierz ze skórki o pokrój na ok. 5 mm plastry, każdy z osobna wydrąż ostrożnie by nie zniszczyć plastra jabłka. Plasterki jabłka zanurz w cieście i smaż na średnio rozgrzanym oleju aż się zarumieni. DOBRA RADA placki z jabłkiem są gość grube i może się zdarzyć, że w miejscu gdzie było gniazdo nasienne placek jest nie usmażony, przekuj go delikatnie ostrzem noża w środek tam gdzie było gniazdo nasienne i przyduś lekko, jak wypłynie surowe ciasto podsmaż jeszcze chwilę z obu stron.Podawać z kwaśną śmietaną, cukrem, dżemem...jak kto woli. Smacznego.
Anula