Ola224444444

Ola224444444

Szef Kuchni
[Przepisów: 18]

Racuchy z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne i smaczne danie, które idealnie sprawdza się na rodzinny piknik lub jako przekąska dla dziecka do szkoły.

Racuchy z jabłkami

Składniki:

Racuchy z jabłkami

 

  • 0,5 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • cukier waniliowy mały
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jabłka
  • szczypta cynamonu jeśli ktoś lubi
  • olej do smażenia
  • ręczniki papierowe

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę lub paseczki (można też zetrzeć na tarce). Mleko wlać do dużej miski, dodać jajka, mąkę, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, sodę oczyszczoną i zmiksować. Dodać jabłka i wymieszać łyżką. Można dodać szczyptę cynamonu, maksymalnie pół łyżeczki (jest to przyprawa bardzo aromatyczna i łatwo przesadzić). Na rozgrzaną patelnię z olejem nanieść ciasto. Gotowe racuchy najlepiej kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie zbędny tłuszcz).