SUPERPRZEPIS

Cytrynowe racuchy z jabłkami

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Cytrynowe racuchy z  jabłkami  Więcej zdjęć (5)

Racuchy z jabłkami to klasyka - dziś lekka odmiana - racuchy z jabłkami o cytrynowym smaczku

Składniki:

Cytrynowe racuchy z jabłkami

 

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe racuchy z jabłkami
Zrobić gęste ciasto ze śmietany , mąki , jajka . Dodać szczyptę kurkumy ( tylko tyle by zabarwiła ciasto na ładny żółty kolor ). Do ciasta dodać proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne . Pokroić w drobną kostkę .Dodać do ciasta i wymieszać . Na patelni rozgrzać olej . łyżka kłaść na gorący porcje ciasta z jabłkami . Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się dosmażyły a nie za mocno przypiekły . Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż sie ciasto wyczerpie . Ja podaje przestudzone ( wolimy takie niż gorące ) z konfiturami ( może być mus jabłkowy , konfitura wiśniowa ) lub cukrem pudrem , lub ze śmietaną i cukrem .Każdy w domu ma swoją ulubioną wersję . Ja preferuję mus jabłkowy ( nie słodzony ) , cukier i kleks śmietany .
Cytrynowe racuchy z  jabłkami
Przygotować ciasto na racuchy dodając szczyptę otartej skórki cytrynowej
Cytrynowe racuchy z  jabłkami
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę tak by dało się je wygodnie smażyć
Cytrynowe racuchy z  jabłkami
Ciasto na racuchy wymieszać z pokrojonymi jabłkami
Cytrynowe racuchy z  jabłkami
Na patelni rozgrzać olej i łyżką kłaść porcje ciasta .Smażyć na rumiano