Sposób przygotowania:
Cytrynowe racuchy z jabłkami
Zrobić gęste ciasto ze śmietany , mąki , jajka . Dodać szczyptę kurkumy ( tylko tyle by zabarwiła ciasto na ładny żółty kolor ). Do ciasta dodać proszek do pieczenia , szczyptę soli , cukier waniliowy , sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową . Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne . Pokroić w drobną kostkę .Dodać do ciasta i wymieszać . Na patelni rozgrzać olej . łyżka kłaść na gorący porcje ciasta z jabłkami . Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się dosmażyły a nie za mocno przypiekły . Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż sie ciasto wyczerpie . Ja podaje przestudzone ( wolimy takie niż gorące ) z konfiturami ( może być mus jabłkowy , konfitura wiśniowa ) lub cukrem pudrem , lub ze śmietaną i cukrem .Każdy w domu ma swoją ulubioną wersję . Ja preferuję mus jabłkowy ( nie słodzony ) , cukier i kleks śmietany .