madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Racuchy z jabłkami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu racuszki.

Racuchy z jabłkami  4 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Racuchy z jabłkami 4

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami 4
Jedną szklankę mleka odlewamy do małego garnka, podgrzewamy, a następnie rozkruszamy do niego drożdże oraz dodajemy cukier. Odstawiamy na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, mleko oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Następnie z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy placuszki i smażymy je na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Racuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Racuszki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkami  4
Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto.
Racuchy z jabłkami  4
Smażymy na rozgrzanym oleju rumiane placuszki.