Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Racuchy z jabłkami i dżemem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Na śniadanie dla malucha i większego łasucha.

Racuchy z jabłkami i dżemem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy z jabłkami i dżemem truskawkowym

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • cukier do smaku
  • 1 jajko
  • woda mineralna
  • 1 duże jabłko
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego domowej roboty
  • olej

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i dżemem truskawkowym
Do miseczki przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, mleko, cukier, starte na jarzynówce jabłko oraz łyżeczkę oleju. Na koniec dodajemy wodę mineralną w takiej ilości, żeby ciasto było w miarę gęste, typowe na racuchy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na rozgrzanym oleju smażymy racuszki o obu stron na złoty kolor. Racuszki podajemy z dżemem truskawkowym, najlepiej domowej roboty :)
Racuchy z jabłkami i dżemem truskawkowym
Przygotowanie ciasta na racuchy- mieszanie składników.
Racuchy z jabłkami i dżemem truskawkowym
Smażenie racuszków na rozgrzanym na patelni oleju.
Racuchy z jabłkami i dżemem truskawkowym
Racuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.