gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Racuchy z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Racuchy z jabłkami podaję jako deser dla moich dzieci - bardzo je lubią. Polecam, są łatwe w przygotowaniu.

Racuchy z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkiem
Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko i miksując mikserem na najniższych obrotach wlewamy mleko z drożdżami i wsypujemy szczyptę soli. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy, po czym ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Następnie łyżką nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzany tłuszcz formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy z jabłkiem
Mleko podgrzewamy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier.
Racuchy z jabłkiem
Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajko i miksując mikserem na najniższych obrotach wlewamy mleko z drożdżami i wsypujemy szczyptę soli.
Racuchy z jabłkiem
Jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
Racuchy z jabłkiem
Łyżką nabieramy porcję ciasta i kładziemy na rozgrzany tłuszcz formując placuszki.