SUPERPRZEPIS

Racuchy z mąki żytniej z budyniem

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Racuchy z mąki żytniej z budyniem Więcej zdjęć (5)

Fajne żytnie racuszki z budyniem.

Składniki:

Racuchy z mąki żytniej z budyniem

 

  • ok. 400 gram mąki żytniej razowej
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 5 gram drożdży
  • 1 jajo
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy z mąki żytniej z budyniem
Drożdże pokruszyć w misce i utrzeć z cukrem na gładka masę. Następnie dodać mąkę, jajo i jedną szklankę ciepłego mleka. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie ugotować budyń na szklance mleka ( będzie gęsty). Gdy ciasto podwoi swoją objętość, smażyć racuszki w następujący sposób: na rozgrzany olej dać trochę ciasta, na ciasto budyń i przykryć drugą warstwą budyniu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Racuchy z mąki żytniej z budyniem
Drożdże utrzec z cukrem na gładką masę, dodać mąkę, jajo i szklankę ciepłego mleka.
Racuchy z mąki żytniej z budyniem
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
Racuchy z mąki żytniej z budyniem
Budyń śmietankowy po ugotowaniu w szklance mleka będzie bardzo gęsty.
Racuchy z mąki żytniej z budyniem
Racuchy smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiano.