Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Racuchy z makiem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Racuchy z makiem, rodzynkami i skórką pomarańczową robione na jogurcie są bardzo miękkie, aromatyczne i smaczne.

Racuchy z makiem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z makiem i rodzynkami

 

  • 1/2 l jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl maku mielonego
  • 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3 łyżki rodzynek
  • 1 owoc kaki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Racuchy z makiem i rodzynkami
Jogurt wlać do miski, dodać jajko i sodę, zamieszać. Następnie wsypać cukier waniliowy, sól, mąkę, mielony mak. Dodać rodzynki, pokrojoną w kostkę skórkę pomarańczową i owoc kaki. Wszystko razem delikatnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.
Racuchy z makiem i rodzynkami
Jogurt z sodą oczyszczoną i jajkiem zamieszać
Racuchy z makiem i rodzynkami
Następnie dodać pozostałe przygotowane składniki
Racuchy z makiem i rodzynkami
Wszystko razem bardzo delikatnie wymieszać
Racuchy z makiem i rodzynkami
Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta i smażyć rumiane placuszki

Tagi:

jajko jajka mak