TeresaJ

TeresaJ

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Racuchy z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słodkie placuszki z rodzynkami i dżemem.

Racuchy z rodzynkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Racuchy z rodzynkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 dag drożdży
  • 10 dag rodzynek
  • dżem ananasowy lub inny
  • cukier puder
  • olej

Sposób przygotowania:

Racuchy z rodzynkami
Mleko lekko podgrzać w misce, następnie wkruszyć drożdże, dodać cukier i szczyptę soli.Wszystko lekko wymieszać.Mąkę przesiać, wsypać do miski, wbić jajko i wyrobić ciasto.Na końcu wmieszać opłukane i osuszone rodzynki.Ciasto pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.Rozgrzać olej na patelni.Kłaść łyżką ciasto, robiąc nie duże placki.Smażyć na rumiano z obu stron.Podawać z dżemem lub posypane cukrem pudrem.
Racuchy z rodzynkami
Miesznie składników na ciasto cały czas trwa.Jeszcze chwila...
Racuchy z rodzynkami
Właśnie dodałam rodzynki do ciasta.Drugi etap zakończony:)
Racuchy z rodzynkami
Racuszki są już gotowe do zjedzenia.Zapraszam do przepisu.

Tagi:

jajko jajka