Sposób przygotowania:
Racuchy z malinami 2
Zmieszać drożdże z 2 łyżeczkami cukru pudru i 1/3 szklanki wody . Zostawić na 15 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną , maślanką , jajkami , rozczynem , cukrem waniliowym , cukrem pudrem , szczyptą soli .Zmiksować dokładnie . Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany . Odstawić na 30 minut by ciasto wyrosło . Na patelni rozgrzać olej. Na gorący kłaść porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron . Podawać lekko przestudzone polane syropem malinowym i posypane malinami ( świeżymi lub rozmrożonymi ) . Trochę wyjaśnienia na temat ciasta . Połączenie ciasta racuchowego drożdżowego z takim na maślance czy kwaśnym mleku doskonale sie sprawdza . Zrobiłam je kiedyś przez przypadek - miało być na maślance a okazało się , że maślanki jest za mało - dodałam rozczynu drożdżowego .
Natala1210
zbysiowa