Sposób przygotowania:
Oryginalne racuchy
Mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną i proszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie wbić do tego dwa jajka i wlać mleko. Wszystkie te składniki bardzo dobrze wymieszać. Cebulę obrać, przemyć wodą, żeby nie szczypała w oczy i pokroić na drobną kostkę. Paprykę czerwoną umyć, wyciąć ze środka gniazdo nasionek i pokroić w kostkę. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w nieduże plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. . Wszystkie te składniki dać na patelnię, na rozgrzany olej i dusić przez chwilę do miękkości. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wyrobionego ciasta dodać podduszone składniki oraz starty ser. Całość doprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą według własnego uznania. Na rozgrzanym oleju piec placuszki z jednej i drugiej strony.