SUPERPRZEPIS

Racuchy z rabarbarem.

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Racuchy z rabarbarem. Więcej zdjęć (3)

W sezonie na rabarbar muszą się pojawić na moim stole.

Składniki:

Racuchy z rabarbarem.

 

  • 30 dag rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g jogurtu brzoskwiniowego
  • 3/4 szklanki mleka
  • do smażenia olej
  • do dekoracji cukier puder

 

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z rabarbarem.
Rabarbar obrać z błonek i pokroić w grubsze paseczki które zasypać cukrem, wymieszać i odstawić do momentu puszczenia soku. Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać na sucho, wbić do mąki jajka, dolać jogurt i mleko (mleko razem z jogurtem wyciągamy z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej), wszystko dokładnie mieszamy starając się wtłoczyć sporo powietrza na koniec połączyć z rabarbarem i sokiem który puścił. Ciasto odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor malutkie placuszki. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Racuchy z rabarbarem.
Ciasto po wymieszaniu odstawić na kilka minut
Racuchy z rabarbarem.
Smażymy na złoty kolor na gorącym oleju

Tagi:

jajko jajka