Sposób przygotowania:
Racuchy z rabarbarem.
Rabarbar obrać z błonek i pokroić w grubsze paseczki które zasypać cukrem, wymieszać i odstawić do momentu puszczenia soku. Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia, wymieszać na sucho, wbić do mąki jajka, dolać jogurt i mleko (mleko razem z jogurtem wyciągamy z lodówki wcześniej, aby nabrały temperatury pokojowej), wszystko dokładnie mieszamy starając się wtłoczyć sporo powietrza na koniec połączyć z rabarbarem i sokiem który puścił. Ciasto odstawić na kilka minut. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor malutkie placuszki. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem.
Halny
iziona
To tak jak na mnie :)
edytaha
iziona
U mnie dzisiaj na śniadanie racuchy, potem kompot i drożdżowy placek. Uwielbiam rabarbar i jak jest to wykorzystuję go na całego. Jeszcze kupię sporą ilość, aby zamrozić z cukrem bo nie ma nic lepszego jak ciasto z rabarbarem w grudniu :)
edytaha
Zdradź tajemnicę jak go zamrozić, to jeszcze dokupię i też tak chętnie zrobię :)
iziona
Rabarbar obieram i kroję w takie 2cm kawałeczki, następnie mieszam z cukrem ( tak na wyczucie) i przekładam od razu do małych pojemniczków i do zamrażarki. Przed robieniem ciasta wyciągam, rozmrażam i postępuję tak jak ze świeżym. Taki rabarbar nic nie traci na smaku czy zapachu jest taki jak inne owoce po rozmrożeniu czyli miękki :)
edytaha
Dziękuje, zrobię tak jak Ty, zimą będzie jak znalazł :)