Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Racuchy z jabłkami w miodowym karmelu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Racuchy robię różne - jak już pewnie zauważyliście .Czasem niewielka modyfikacja w składnikach nadaje im zupełnie inny smak.

Racuchy z jabłkami w  miodowym karmelu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuchy z jabłkami w miodowym karmelu

 

  • 2 serki homogenizowane brzoskwiniowe ( po 140 g --wychodzi ok. 1 szklanki)
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • sok z cytryny
  • 2 pełne łyżeczki miodu
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami w miodowym karmelu
Zrobić gęste ciasto z serków , mąki , jajka . Dodać szczyptę kurkumy ( tylko tyle by zabarwiła ciasto na ładny żółty kolor ), proszek do pieczenia , szczyptę soli . Jabłka pokroić na cząstki ze skórką - usuwając gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny by nie czerniały. Miód włożyć na średnią patelnię - dolać 2 łyżki wody i podgrzać do rozpuszczenia. Cząstki jabłek kłaść na miód .Podgrzewać i trzymać na bardzo małym gazie by jabłka zmiękły a z miodu zrobił się karmelowy sos (jeśli trzeba to podlewać po pół łyżki wody ). Na drugiej patelni rozgrzać olej - łyżka kłaść na gorący porcje ciasta . Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się dosmażyły . Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż się ciasto wyczerpie . Podawać przestudzone racuchy obkładając je miodowymi jabłkami i polewając sosem od jabłek.
Racuchy z jabłkami w  miodowym karmelu
Ciasto na racuchy gotowe można smażyć - tylko rozgrzać patelnię
Racuchy z jabłkami w  miodowym karmelu
Przygotować jabłka wycinając gniazda nasienne i krojac je-skropić sokiem z cytryny
Racuchy z jabłkami w  miodowym karmelu
Jabłka smażyć na rozpuszczonym miodzie az zmiękną a z miodu zrobi sie karmel
Racuchy z jabłkami w  miodowym karmelu
Rozgrzać olej i kłaść na niego porcje ciasta -smażyć racuchy