Sposób przygotowania:
Racuchy z jabłkami w miodowym karmelu
Zrobić gęste ciasto z serków , mąki , jajka . Dodać szczyptę kurkumy ( tylko tyle by zabarwiła ciasto na ładny żółty kolor ), proszek do pieczenia , szczyptę soli . Jabłka pokroić na cząstki ze skórką - usuwając gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny by nie czerniały. Miód włożyć na średnią patelnię - dolać 2 łyżki wody i podgrzać do rozpuszczenia. Cząstki jabłek kłaść na miód .Podgrzewać i trzymać na bardzo małym gazie by jabłka zmiękły a z miodu zrobił się karmelowy sos (jeśli trzeba to podlewać po pół łyżki wody ). Na drugiej patelni rozgrzać olej - łyżka kłaść na gorący porcje ciasta . Smażyć na rumiano z obu stron zmniejszając pod koniec gaz tak by się dosmażyły . Zdjąć z patelni i smażyć następną porcję aż się ciasto wyczerpie . Podawać przestudzone racuchy obkładając je miodowymi jabłkami i polewając sosem od jabłek.