carmen1051

carmen1051

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 115]

Racuszki.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne domowe racuszki. Polecam

Racuszki.

Składniki:

Racuszki.

 

  • 0,5 kg mąki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 5 dag drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • 2 łyżki oleju
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Racuszki.
Mleko grzejemy w garnuszku, odlewamy ok 2 łyżek. Do ugotowanego mleka dodajemy łyżke cukru i łyżkę mąki. Drożdże rozrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż urosną.. Do mleka dodajemy cukier, cekir waniliowy, sól, olej i żółtka. Całość mieszamy i dodajemy mąkę. Całość dobrze wyrabiamy na jednolitą masę i dodajemy wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy. Rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy ciasto do gorącego oleju.