Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Racuszki budyniowe z miodem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To pyszny posiłek na słodko lub też deser, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Są naprawdę rewelacyjne, więc często goszczą w moim domu. Możecie użyć dowolnego budyniu, choć ja najczęściej dodaję waniliowy lub śmietankowy.

Racuszki budyniowe z miodem

Składniki:

Racuszki budyniowe z miodem

Około 20 sztuk:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki pszennej/orkiszowej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego/waniliowego (można też użyć innego smaku)
  • 1 łyżeczka cukru/ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • olej/masło do smażenia

Ponadto:

Opcjonalnie:

  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Racuszki budyniowe z miodem

Ciasto:

Racuszki budyniowe z miodem
Odstane ciasto sprawi, że racuszki będą bardziej puszyste.

Jogurt, kefir/ maślankę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, a następnie z dodać cukier lub ksylitol, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia.

Jednolite ciasto odstawić na 2-3 minuty.

Smażenie:

Racuszki budyniowe z miodem
Placuszki powinny być zarumienione z obu stron.

Placuszki smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
(1 łyżka stołowa to 1 racuszek, ale można robić większe.)

Powinny być zarumienione z obu stron.

Racuchy podawać z miodem i z ulubionymi dodatkami.