Puszyste placki z dodatkiem owoców – to właśnie racuchy. Z jabłkami, jagodami, bananami – z każdym dodatkiem smakują znakomicie. Dlatego warto skusić się i przygotować je w wersji dietetycznej. Bezglutenowe, niskokaloryczne lub bez dodatku drożdży – to nie bajka! Wystarczy sięgnąć po przepisy na racuchy na kefirze, maślance lub jogurcie naturalnym. Można również przygotować je od A do Z z dojrzałych bananów, eliminując tym samym jajko i nadmiar mąki.

Wypróbuj przepisy na dietetyczne racuchy!
Racuchy bez jajek

Racuchy bez jajek

Racuchy w wersji wegetariańskiej? To możliwe! Wystarczy przygotować placki bez dodatku jajek. Takie ciasto jest proste i równie smaczne jak to tradycyjne. Jak je zrobić? Wystarczy wykorzystać dojrzałego banana, kisiel z siemienia lnianego lub po prostu zwiększyć ilość pozostałych mokrych składników. Dzięki temu ciasto będzie miało idealną konsystencję a racuchy bez jajek wyjdą znakomite. Nawet te bez mleka i drożdży, za to z dodatkiem jabłek!
 

Racuchy bez drożdży

Racuchy bez drożdży

Choć tradycyjne racuchy powstają na bazie ciasta drożdżowego, można je zrobić również bez drożdży! Jak? Wystarczy przygotować ciasto na bazie sody oczyszczonej, kefiru lub maślanki. W ten sposób uzyskamy puszyste racuchy, które świetnie smakują z dodatkiem jabłek. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji tych słodkich placków. Podaj je z cukrem pudrem i ciesz się ich smakiem!

Racuchy bezglutenowe

Racuchy bezglutenowe

Puszyste racuchy można uzyskać nie tylko z mąk z glutenem. Placki bezglutenowe można zrobić na bazie mąki gryczanej, kukurydzianej, ryżowej czy też ziemniaczanej. W najprostszej wersji można sięgnąć po przepisy na placki bananowe bez dodatku mąki. Można je zrobić w zaledwie kilka minut – rozgniecione banany miesza się z pozostałymi składnikami i smaży na patelni. Palce lizać!
 

Dietetyczne racuchy z jabłkami

Dietetyczne racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami można przygotować na kefirze lub maślance. Taka zdrowsza wersja z pewnością przypadnie do gustu niejednej osobie. Racuchy bez drożdży przygotowuje się błyskawicznie – wystarczy wymieszać składniki i usmażyć placki na patelni. Takie danie robi się w mniej niż 30 minut. Całość warto podać z dodatkiem cukru pudru albo bitej lub kwaśnej śmietany.

Placki owsiane

Placki owsiane

Płatki owsiane najczęściej spożywane są na śniadanie w formie owsianki na mleku. Można dodawać je do deserów: tart z owocami, koktajli jogurtowych czy ciast drożdżowych. Popularne są także zdrowe i pożywne ciasteczka owsiane, do których oprócz płatków owsianych potrzeba mąki, cukru, masła, jajek, rodzynek, cukru waniliowego i proszku do pieczenia. Można dodać do nich również kakao, otręby pszenne i siemię lniane. Poleca się dodawać płatki owsiane również do marynat mięsnych.

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy

Placek drożdżowy w porównaniu do innych rodzajów ciast nie zawiera dużo cukru oraz tłuszczu. Jego podstawowymi składnikami są mąka oraz drożdże. Takie ciasto jest podstawą do wyrobu zarówno potraw wytrawnych, jak i słodkich – np. babek wielkanocnych, ciast z owocami, ciast z makiem, kulebiaków, pasztecików, drożdżówek, pączków, racuchów, blinów czy naleśników. Drożdże mogą być użyte do wyrobu spodów do pizzy bez dodatku jajek.

Pampuchy

Pampuchy

Pampuchy (kluski na parze) to rodzaj pączków z ciasta drożdżowego smażonych na oleju. W zależności od regionu mają różne nazwy. Na Lubelszczyźnie określane są jako parowańce, na Górnym Śląsku - buchty, zaś w województwie wielkopolskim - parowce, kluchy na lumpie, pyzy. Kluski na parze przygotowuje się w wersji na słono (z gulaszem, sosem pieczarkowym, paprykowym, jako dodatek do mięs) lub na słodko (z sosem truskawkowym, jagodowym, cynamonem bądź nadziewa owocami).

Racuchy bez mleka

Racuchy bez mleka

Placki z jabłkami można przygotować bez dodatku mleka. Wbrew pozorom wychodzą one równie puszyste co te w wersji tradycyjnej. W ten sposób można przyrządzić racuchy z jabłkami – nawet te drożdżowe. Czym zastąpić mleko krowie? Można sięgnąć po wersje roślinne, wodę lub olej. W każdym przypadku placki bez mleka wyjdą znakomite. Weganie powinni również spróbować wersję bez jajek. W niej najlepiej sięgnąć po dojrzałe banany, które skutecznie zastąpią nabiał.
 

Polecane przepisy do kategorii Racuchy dietetyczne