Adam28

Adam28

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Racuszki Drożdżowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuszki drożdżowe specjalność żony

Racuszki Drożdżowe

Składniki:

Racuszki Drożdżowe

 

  • 6 dag cukru
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag tłuszczu
  • 1.5 dag drożdży
  • 5 dag cukru
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki Drożdżowe
Łyżeczkę cukru mieszamy z drożdżami i 0,5 szklanką mleka, wlewamy to do mąki dodając utarte z cukrem jajka,resztę mleka i stopiony tłuszcz. Mieszamy łyżką do czasu aż powstaną pęcherzyki. Pozostawiamy do wyrośnięcia, gdy już wyrośnie łyżka nakładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe z cukrem lub dżemem, według uznania. Smacznego :)

Tagi:

jajko jajka