Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuszki drożdżowe z rybą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Racuszki drożdżowe można przygotować z różnych gatunków filetów rybnych.

Racuszki drożdżowe z rybą

Składniki:

Racuszki drożdżowe z rybą

 

  • 1/2 kg filetów z ryby
  • 1 cebula
  • 3 szkl mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/3 szkl wody
  • 3 dag drożdży
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki drożdżowe z rybą
Do miski wsypać cukier dodać pokruszone drożdże, wlać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki, wymieszać i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Filety z ryby umyć, osuszyć i razem z cebulą przemielić przez maszynkę. Wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonym tymiankiem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wlać rozczyn z drożdżami, i ciepłą wodę, zrobić ciasto. Dodać rybę i dokładnie wymieszać, pozostawić na 1 godzinę w ciepłym m miejscu. Następnie łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem i surówką.

Tagi:

ryba ryby