Sposób przygotowania:
Racuszki Iwy
Robimy zaczyn.Mleko 1 szklanke lekko podgrzewamy ma być letnie Do miseczki kruszymy drożdże dajemy 1 łyzke cukru 2 łyżki mąki i 3 łyżki mleka mieszamy . Dolewamy resztę ciepłego mleka -odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka rozbijamy oddzielamy żółtka od białek. Białek z odrobina soli ubijamy na pianę. Żółtka z cukrem także miksujemy aż powstanie biała masa. Do ubitych żółtek dodajemy przesiana mąkę. Lekko mieszamy dodajemy zaczyn ,i ubite jajka .Lekko mieszamy drewnianą łyżka odstawiamy na ok 30min. Gruszkę obieramy z skórki kroimy w plasterki. Na patelnie na rozgrzany olej nakładamy placuszki łyżką kładziemy plasterek gruszki i smażymy na złoto. Odsączamy na papierowym ręczniku Posypujemy cukrem pudrem .Podajemy
natsu
iwa643
msewka
suri29
iwa643
Może zaczyn za mało rósł mój ok 30min mocno wyrósł