Smak Monika

Smak Monika

Szef Kuchni
[Przepisów: 77]

Racuszki słodkie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Racuszki polecam na majowe chwile.

Racuszki słodkie

Składniki:

Racuszki słodkie

 

  • 2 łyżki oleju
  • mała szczypta soli olej do smażenia
  • 2 czubate szklanki mąki
  • 2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia lub sody

 

 

Sposób przygotowania:

Racuszki słodkie
Mąkę mieszamy z kefirem, szczyptą soli, jajkami, proszkiem do pieczenia i łyżką cukru. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, najlepiej mikserem. Z gotowego ciasta formujemy małe racuszki i smażymy na patelni. Racuszki smażymy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Gotowe racuszki można podawać ze śmietaną i cukrem pudrem, albo z syropem owocowym, dżemem truskawkowym.

Tagi:

jajko jajka