Ilona_eS

Ilona_eS

Szef Kuchni
[Przepisów: 25]

Racuszki z cynamonem i jablkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie racuszki to smak mojego dzieciństwa, dość często gościły na stole. Uwielbiane przez wszystkich.

Racuszki z cynamonem i jablkami

Składniki:

Racuszki z cynamonem i jablkami

 

  • jajko 1 sztuka
  • mleko 0,5 litra
  • mąka 2 szklanki
  • cukier 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyzeczka
  • sól szczypta
  • jablka3 sztuki
  • proszek do pieczenia
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Racuszki z cynamonem i jablkami

etap 1

Racuszki z cynamonem i jablkami
mieszamy za pomoca trzepaczki lub miksera

Wszystkie składniki - mleko, mąka, cukier,proszek do pieczenia, jajko, cynamon, odrobina oleju i sól mieszamy ze sobą do powstania jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego.

etap 2

Racuszki z cynamonem i jablkami
jabłka mozna pokroić równie dobrze w kostkę

Jabłka obieramy i kroimy w plasterki.

etap 3

Racuszki z cynamonem i jablkami
jabłka delikatnie wmieszać do ciasta za pomoca łyżki.

Jabłka dodajemy do ciasta i mieszamy. Tymczasem rozgrzewamy olej na patelni.

etap 4

Racuszki z cynamonem i jablkami
racuszko po upieczeniu odsaczyc na reczniku papierowym

Smazyć na rozgrzanm oleju z obu stron do zrumienienia.

etap 5

Racuszki z cynamonem i jablkami

Podawać z cukrem lub cukrem pudrem.