reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Racuszki z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Racuszki z rabarbarem są lekko kwaskowate, miękkie i puszyste:) można je podać zarówno na obiad jak i podwieczorek

Racuszki z rabarbarem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Racuszki z rabarbarem

 

 

  • 2 łyżki cukru

 

  • 1 duży kubek kefiru- około 400g

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • dodatkowo

 

  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z rabarbarem
Zaczynamy od rabarbaru- myjemy go i kroimy na 0,5cm plasterki. Na patelnie wsypujemy cukier, podlewamy 2-3 łyżkami wody i mieszamy do rozpuszczenia. Na syrop wysypujemy rabarbar i ciągle mieszając dusimy go aż zmięknie- studzimy Z reszty składników przygotowujemy ciasto- gęstsze niż na naleśniki, dodajemy zimny rabarbar i dokładnie mieszamy. Na gorącym oleju , ale na małym ogniu smażymy małe okrągłe racuszki na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy na serwetce i posypujemy cukrem pudrem.
Racuszki z rabarbarem
Etap 1Na syrop wysypujemy rabarbar i ciągle mieszając dusimy go aż zmięknie- studzimy

Tagi:

jajko jajka