Sposób przygotowania:
Drożdżowe racuszki z rabarbarem
Pokruszone drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Jajko roztrzepać z cukrem waniliowym, wymieszać z mlekiem i maślanką. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wlać mleko, rozpuszczone drożdże, wyrobić do momentu ukazania się pęcherzyków. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki o grubości 1-1,5 cm, wsypać na suchą patelnię, posypać pozostałym cukrem, wymieszać i podgrzewać przez kilka minut do momentu rozpuszczenia się cukru. Wystudzić. Gdy ciasto wyrośnie dodać rabarbar i borówki, wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Upieczone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem.
edytaha