szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Racuszki z rabarbarem i cynamonem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kwaskowate racuchy z rabarbarem i cynamonem.

Racuszki z rabarbarem i cynamonem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Racuszki z rabarbarem i cynamonem

 

  • 150 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 1/2 szklnaki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuszki z rabarbarem i cynamonem
Rabarbar obieramy z błonek i kroimy w cieniutkie plasterki. Przekładamy rabarbar do miseczki i posypujemy do cukrem i cynamonem. Mieszamy i odstawiamy na czas robienia ciasta. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko. Do szklanki wlewamy jogurt, dolewamy do pełna mleka, mieszamy i dolewamy do mąki. Wszystko wymieszać, dodać przygotowany rabarbar z cukrem i cynamonem, zamieszać. Na patelni rozrzać olej i smażyć małe placuszki, z obu stron. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Racuszki z rabarbarem i cynamonem
Potrzebujemy rabarbar, mąkę, cukier i cynamon.
Racuszki z rabarbarem i cynamonem
Rabarbar drobno kroimy i zasypujemy cukrem i cynamonem.
Racuszki z rabarbarem i cynamonem
Rabarbar dodajemy do gotowego ciasta i mieszamy.
Racuszki z rabarbarem i cynamonem
Gotowe racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy.

Tagi:

jajko jajka