msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Racuszki z surimi i warzywami.

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17

Gdy na dworze pada a grill odwołany trzeba wyczarować dla gości coś z niczego.Poszły szybko!

Racuszki z surimi i warzywami.

Składniki:

Racuszki z surimi i warzywami.

 

  • 15 dag paluszków surimi o smaku krabowym (10 sztuk)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 słoik mieszanki marchewka+groszek (45 dag po odcieku)
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 2 rzodkiewki
  • 1,2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuszki z surimi i warzywami.
Paluszki surimi pokroić w plasterki ok.1 cm, posiekać szczypiorek.Paprykę, zioła prowansalskie i 1/2 łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami wody.Dodać do paluszków i dobrze wymieszać.
Kukurydzę, groszek i marchewkę bardzo dokładnie osączyć (ważne).Rzodkiewki pokroić w cieniutkie półplasterki.
Mąkę, wodę,1/2 łyżeczki soli i jajko zmiksować na gładkie ciasto.
Dodać sodę i dobrze wymieszać.Wsypać wszystkie składniki i wymieszać tak, by ciasto dokładnie oblepiło dodatki.
Na rozgrzany olej nakładać łyżką stołową małe placuszki.Smażyć na złoty kolor, przewracać delikatnie łopatką na drugą stronę i też smażyć na złoto.Racuszki są chrupiące i smaczne.