aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Rafaello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wszystkim dobrze znane praliny w nieco innej postaci... Delikatność kokosowego kremu złamana słonym posmakiem krakersów. wyjątkowe!

Rafaello

Składniki:

Rafaello

 

  • Składniki:
  • 2 opakowania budyniu (najlepiej kokosowego)
  • 900 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • kostka masła
  • kieliszek spirytusu
  • 200g wiórek kokosowych
  • 1 opakowanie krakersów (200g)

Sposób przygotowania:

Rafaello
Do kubeczka odlej 3/4 szklanki mleka, dodaj budynie w proszku i cukier. Całość dokładnie rozmieszaj. Pozostałe mleko zagoptuj. Kiedy zacznie kipieć wlej rozpuszczone budynie i gotuj aż masa zgęstnieje, następie odstaw w zimne miejsce, aby wystygła. Masło utrzyj na gładką masę. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj zimny budyń na zmianę z kokosem (część odłóż na posypanie wierzchu). Na koniec wlej spirytus i dokładnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 20x26, wyłóż papierem do pieczenia, następnie układaj warstwami krakersy-masa-krakersy-masa-krakersy-masa. Wierzch posyp odłożonymi wcześniej wiórkami kokosowymi.