Sposób przygotowania:
Rafaello bez pieczenia
Pół szklanki mleka ucieram z żółtkami oraz mąką pszenną połączoną z mąką ziemniaczaną. Pozostałą część mleka gotuję wraz z cukrem połączonym z cukrem wanilinowym. Kiedy mleko się zagotuje dodaję żółtka połączone z mąką i stale mieszając wszystkie składniki gotuję budyń. Przygotowaną masę studzę, a następnie ucieram z masłem za pomocą miksera i łączę z wiórkami kokosowymi (5 łyżek wiórek kokosowych odkładam) i amaretto. Na dnie formy wyłożonej folią aluminiową wykładam krakersy. Krakersy przykrywam 1/3 przygotowanej masy, po czym nakładam kolejną warstwę krakersów (łącznie 3 warstwy krakersów i 3 warstwy masy). Na wierzch nakładam odłożone wiórki kokosowe. Po czym zawinięte szczelnie w folię aluminiową ciasto wstawiam do lodówki na 4 godziny. Po schłodzeniu posypuję ciasto startą na tarce białą czekoladą i kroję na porcje.