Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wegańska tarta raffaello z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta inspirowana popularnymi pralinkami Rafaello, z dodatkiem ananasa, tym razem w wersji wegańskiej.

Wegańska tarta raffaello z ananasem

Składniki:

Wegańska tarta raffaello z ananasem

Na kruche ciasto:

Na krem:

  • 2 puszki mleczka kokosowego chłodzonego minimum przez 24 godziny
  • cukier puder- ilość wedle uznania (u mnie 5 łyżek)
  • 80 g wiórków kokosowych
  • puszka ananasa

Sposób przygotowania:

Wegańska tarta raffaello z ananasem

Przygotowanie kruchego ciasta

Wegańska tarta raffaello z ananasem
Ciasto przekładamy do formy na tartę i pieczemy

Mąkę i cukier puder przesiewamy do naczynia. Dodajemy posiekane, zimne masło roślinne.

Zagniatamy ciasto do połączenia się składników, owijamy je folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.

Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy i pieczemy ok. 25 minut w 180 st. C.

Przygotowanie kremu

Wegańska tarta raffaello z ananasem
Przygotowujemy krem na bazie mleka kokosowego

Przygotowujemy wegańską bitą śmietankę: z dobrze schłodzonego mleka kokosowego wybieramy gęstą część i ją ubijamy z cukrem pudrem.

Ananasa kroimy w kostkę.

Ananasa i połowę wiórków kokosowych łączymy ze śmietanką z mleka kokosowego, wykładamy ma kruche ciasto.

Tartę posypujemy resztą wiórków kokosowych. Ciasto dobrze schładzamy w lodówce.