migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Rafaello na krakersach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne kremowe ciacho z kremem kokosowym na krakersach. Ciato bez pieczenia zawsze się udaje i rewelacyjnie smakuje.

Rafaello na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello na krakersach

 

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • krakersy na dwie warstwy u mnie wyszły 44 szt
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 2 żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 300 g wiórek kokosowych
  • wiórki i płatki migdałowe do posypania (po dwie garście)
  • kilka kropel zapachu rumowego lub 3-4 łyżki rumu

 

Sposób przygotowania:

Rafaello na krakersach
Ugotować budyń.Żółtka wymieszać z połową cukru i cukrem waniliowym. Do żółtek dodać jedną szklankę mleka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotować z pozostałym cukrem. Do gotującego mleka wlać wymieszaną masę i ugotować budyń, wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć i porcjami dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać wiórki i zapach rumowy, dokładnie wymieszać. Prostokątną formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć jedną warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować połowę kremu, przykryć drugą warstwą krakersów. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę kremu. Wyrównać i posypać wiórkami oraz płatkami migdałowymi. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Rafaello na krakersach
Etap 1 Z podanych składników ugotować budyń wystudzić a potem wymieszać z utasrtym masłem.
Rafaello na krakersach
Etap 2 Do masy budyniowej dodac wiórki kokosowe i rum
Rafaello na krakersach
Etap 3 Prostokątną formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć jedną warstwę krakersów. Na krakersach rozsmarować połowę kremu
Rafaello na krakersach
Etap 4 Na kremi rozłozyć druga warstwę krakersów a potem druga połowe kremu