goyaczek

goyaczek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 54]

Rafaello z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Cudownie kokosowe, rozpływające się w ustach i banalne w wykonaniu, oto przepis na wymarzony deser bez pieczenia!

Rafaello z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rafaello z migdałami

 

  • 250 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub kokosowe bez cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru kryształu
  • całe migdały
  • 200 g wiórków kokosowych
  • herbatniki ( ilość zależy od wielkości blaszki)

Sposób przygotowania:

Rafaello z migdałami
Z jednego litra mleka odlej 1 szklankę i rozmieszaj w nim 2 budynie i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Miękkie masło utrzyj z żółtkiem na biało. Do gotującego się mleka wlej rozrobiony budyń i zagotuj mieszając aż zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia. Migdały sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Przekrój każdy na pół. ( Można też użyć płatków migdałowych ale ja lubię jak migdał chrupie ;). Ostudzony budyń dodawaj łyżką do masła i ciągle ucieraj aż składniki się dobrze połączą. Na koniec wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj. Nie wsypuj wszystkich, zostaw troszkę do posypania deseru po wierzchu. Odstaw masę do lodówki na jakąś godzinę aby lekko stężała, będzie się wtedy lepiej rozprowadzać i nie będzie spływać. Blachę dowolnej wielkości wyłóż folią i układaj herbatniki na całej jej powierzchni. Rozsmaruj masę nie za grubo i na każdy herbatnik wciśnij migdał. Jeśli masa nadal jest za rzadka należy po każdej posmarowanej warstwie wkładać do lodówki i po wyjęciu znów smarować następne warstwy,ale jeśli zachowamy proporcje podane w przepisie nie powinno być z tym kłopotu. Wierzch deseru zakończ cienko posmarowaną warstwą kremu i posyp wiórkami. Wstaw do lodówki do czasu całkowitego stężenia. Smacznego!
Rafaello z migdałami
Na blachę wyłożoną folią układamy herbatniki
Rafaello z migdałami
Masło ucieramy z żółtkiem na biało
Rafaello z migdałami
Do masła dodajemy budyń i ucieramy
Rafaello z migdałami
Na herbatniki wykładamy masę na przemian

Tagi:

beza bezy