eliza135

eliza135

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 164]

Raffaello na krakersach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Najlepsze ciasto na lato, gdyż nie trzeba nagrzewać piekarnika przy czym smakuje rewelacyjnie. Po prostu niebo w gębie.!

Raffaello na krakersach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Raffaello na krakersach

 

  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 2/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 op krakersów
  • wiórki kokosowe ( na posypanie ciasta)

Sposób przygotowania:

Raffaello na krakersach
Żółtka utrzyj mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj. Dolej 1/2 szklanki mleka. Wszystko razem zmiksuj. Resztę mleka zagotuj z pozostałym cukrem. Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną. Wymieszaj i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudź. Miękkie masło utrzyj na puszystą masę. Następnie cały czas ucierając, dodaj stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy wsyp wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na dnie średniej blachy rozłóż warstwę krakersów. Na krakersy rozłóż 1/3 masy następnie krakersy i 2/3 masy, krakersy i masa. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc aby krakersy zmiękły.
Raffaello na krakersach
Żółtka utrzyj mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodaj mąkę ziemniaczaną oraz pszenną. Wymieszaj.
Raffaello na krakersach
Na gotujące się mleko wlej masę jajeczną. Wymieszaj i gotuj do uzyskania konsystencji budyniu. Ostudź.
Raffaello na krakersach
Następnie cały czas ucierając, dodaj stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy wsyp wiórki kokosowe.
Raffaello na krakersach
Na dnie średniej blachy rozłóż warstwę krakersów. Na krakersy rozłóż 1/3 masy następnie krakersy i 2/3 masy, krakersy i masa. Wierzch ciasta posyp wiórkami kokosowymi.

Tagi:

ciasto