SUPERPRZEPIS

Ragoût miesno-warzywne

  • 3
  • kloruś
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Ragoût miesno-warzywne Więcej zdjęć (5)

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.

Składniki:

Ragoût miesno-warzywne

 

  • 1kg mięsa z szynki lub łopatki
  • 2 średnie cebule
  • 4-5 gałązki selera naciowego
  • 3-4 marchewki
  • 3 czerwone papryki
  • 200g małych pieczarek
  • 1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego
  • sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek
  • oliwa do podsmażenia

Sposób przygotowania:

Ragoût miesno-warzywne
W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki.
Ragoût miesno-warzywne
W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami.
Ragoût miesno-warzywne
Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Ragoût miesno-warzywne
Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut.
Ragoût miesno-warzywne
Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut.