Sposób przygotowania:
Spaghetti al ragu
Czosnek nie obieramy lecz w skorupce rozgniatamy szerokim nożem, myjemy seler naciowy i siekamy bardzo drobno. Do dużego rondla wlewamy oliwę z oliwek . Gdy się rozgrzeje dodajemy czosnek i na małym ogniu smażymy w łupkach aż się zrumieni następnie wyciągamy i wyrzucamy. Na oliwę teraz wrzucamy seler naciowy posiekany i przesmażamy go do miękkości. Następnie dodajemy zmielony lub drobno pokrojony boczek surowy i przesmażamy go z selerem przez około 2 minuty. Dodajemy do rondla zmielone mięso wołowe, szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy mięso z resztą. Mięso musi się usmażyć potrwa to kolejne 5-7 minuty na małym ogniu. Gdy mielone mięso jest już usmażone wlewamy do rondla czerwone wino, mieszamy i czekamy, aż wino całkowicie odparuje. Jeżeli wino odparowało dodajemy zbindowane pomidory i posiekaną świeżą bazylie i mieszamy. Całość gotujemy około 2-3 godziny. Ragù powinno mieć jednolitą i kremową konsystencję. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oliwy do momentu al dente, czas podany na opakowaniu odcedzamy. Dodajemy małą chochlę sosu do garnka w którym gotowaliśmy spaghetti i mieszamy z makaronem, tak, żeby makaron równo pokrył się sosem. Nakładamy makaron na talerz i polewamy jeszcze jedną łyżką ragù. Na samym końcu sypiemy tartym grana padano. Życzę miłego gotowania i smacznego :)