kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Warzywne ragoût z kiełbasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pełne warzyw smaczne i pożywne danie z lekko chrupiącymi warzywami i wyrazistą kiełbasą w niezawodnym sosie pomidorowym są lekką ale i jednocześnie pożywną propozycją na obiad czy kolację.

Warzywne ragoût z kiełbasą

Składniki:

Warzywne ragoût z kiełbasą

 

  • 3 białe kiełbasy (około 200-250g)
  • 3 małe kalarepy
  • Średnia cukinia
  • ½ dużego selera
  • Marchew
  • 2 korzenie pietruszki
  • Duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżka masła klarowanego
  • 200g przecieru pomidorowego
  • natka pietruszki
  • Sól, czarny pieprz, lubczyk, oregano, ostra papryka

 

Sposób przygotowania:

Warzywne ragoût z kiełbasą
W garnku rozgrzewamy masło klarowane. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy. Czosnek i cebule szklimy na maślę klarowanym. Dodajemy pokrojoną w plasterki białą kiełbasę i przesmażamy. Kalarepy, seler, pietruszki i marchew obieramy i kroimy w kostkę. Cukinie kroimy ze skórką również w kostkę. Warzywa dodajemy do kiełbasy i cebulki i chwile przesmażamy razem. Dodajemy przecier pomidorowy, szklankę wody oraz sól i świeżo mielony pieprz. Dusimy pod przykryciem aż warzywa będą pół miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, lubczykiem i oregano.