Sposób przygotowania:
Ragut z ośmiornicy
Z mąki, 2 łyżek przecieru, jajek, 1 łyżki oliwy, niewielkiej ilości wody z dodatkiem przypraw wyrób ciasto o zwięzłej konsystencji. Zawiń ciasto w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 30 minut. Posiekaj drobno czosnek i cebulę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w drobną kostkę. Obierz mątwę, dokładnie umyj, osącz i pokrój na małe kawałeczki. Rozgrzej resztę oliwy w rondlu i zeszklij na niej cebulę i czosnek. dodaj pokrojone warzywa i mątwę i razem duś przez jakiś czas. Dołóż resztę przecieru pomidorowego, podlej czerwonym winem oraz wywarem z warzyw i gotuj całość na małym ogniu około 40 minut. Rozwałkuj cienko ciasto i pokrój na szerokie paski. Ugotuj w osolonej wodzie i odcedź. Z pomidorów zdejmij skórkę, wypestkuj je i pokrój w drobną kostkę, dodaj do ragout. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem i przybraniem.