Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Ragout duńskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja rodzinka bardzo lubi kiedy przyrządzam to na obiad.

Ragout duńskie

Składniki:

Ragout duńskie

 

  • 1.5kg.mięsa wieprzowego karkówka lub łopatka,
  • 70dag.małych ziemniaków,
  • 60dag.kiszonej kapusty,
  • 2 cebule,
  • 1szkl.soku z kiszonej kapusty,
  • 1\2szkl.słodkiej śmietanki 18%,
  • 3łyżki smalcu,
  • 1\2łyżki mąki,
  • 1łyżeczka majeranku,
  • 1/2łyżeczki kolendry,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ragout duńskie
Ziemniaki obrać,gotować w posolonym wrzątku 15 min.i odcedzić.Mięso pokroić w kostkę,cebulę obrać,pokroić w grube plastry.W głębokim rondlu rozgrzać smalec,obsmażyć mięso i cebulę na złoty kolor,a następnie oprószyć mąką,gdy mąka się zrumieni,wlać sok z kapusty i mieszać drewnianą łyżką,aż powstanie gładki sos.Jeżeli sos jest zbyt gęsty dolać trochę wrzątku.Doprawić majerankiem,kolendrą,solą i pieprzem.Do mięsa dodać kiszoną kapustę i podgotowane ziemniaki.Rondel szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170"C.zapiekać około 40min.tak żeby kapusta,mięso i ziemniaki były miękkie.Wyjąć,wlać śmietankę,dokładnie wymieszać i od razu podawać.

Tagi:

duńskie