Sposób przygotowania:
Ragout z białej kiełbasy
Kiełbasę wrzucić na wrzątek i obgotować 2 minuty. Pokroić w kawałki ok 2-3 cm. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, zbrązowić kiełbasę na dużym ogniu i przenieść do garnka. Seler naciowy umyć, pokroić w kawałki 2-3 cm, wrzucić na patelnię i smażyć około 3 minuty, dodając w miarę potrzeby oliwy. Przełożyć seler do garnka z kiełbasą. Posiekać czosnek, natkę i koperek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić pestek. Do garnka z kiełbasą dodać czosnek, pomidory, bulion, zieleninę, posiekaną bazylię, sól, pieprz. Dusić na małym ogniu pod przykrywką przez 10 minut. Zdjąć przykrywkę, starannie wymieszać i dusić jeszcze przez 20 minut od czasu do czasu mieszając. Podawać z zieloną sałatą.