xxKatherinee

xxKatherinee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 99]

Rainbow Cake Tort Urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój pierwszy wykonany własnoręcznie tort Rainbow Cake na drugie urodziny synka, mimo małego doświadczenia goście byli zachwyceni bajecznie kolorowym tortem ale również jego smakiem ;-)

Rainbow Cake Tort Urodzinowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Rainbow Cake Tort Urodzinowy

 

  • Biszkopty :
  • 225g masła
  • 220g cukru
  • 375g mąki pszennej
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu wanil.
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 355g mleka
  • barwniki spożywcze ( u mnie Dr. Oetker)

 

  • Krem :
  • 500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
  • 500g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

 

  • dodatkowo dżem brzoskwiniowy (u mnie z dużymi kawałkami owoców - własnej roboty)

 

Sposób przygotowania:

Rainbow Cake Tort Urodzinowy
Biszkopty : Masło ucieram mikserem na gładką puszystą masę. Następnie stopniowo dodaję cukier, cały czas miksując. Wciąż miksując wbijam białka jedno po drugim. Dodaję ekstrakt waniliowy i miksuję. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewam do jednej miski. Do masy maślankowej dodaję na przemian mleko i przesianą mąkę, miksuję do połączenia składników Ciasto dzielę na 5 równych części. I część ciasta zabarwiam 1/2 tubki niebieskiego barwnika, dokładnie mieszam do równomiernego zabarwienia ciasta. II część ciast zabarwiam 1/2 tubki zielonego barwnika, mieszam. III część ciasta zabarwiam 1/2 tubki żółtego barwnika i 3 dużymi kroplami barwnika czerwonego, mieszam. IV część ciasta zabarwiam 1/2 tubki żółtego barwnika, mieszam. V część ciasta zabarwiam 1/4 tubki barwnika czerwonego, mieszam. Każdą część ciasta piekę osobno w tortownicy (20-23cm) w 180'C przez 15-20min. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich biszkoptów zabieram się za robienie kremu. Kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder, łączę. Dodaję mascarpone i mieszam całość. Montaż - blaty przekładam dość cienką warstwą kremu, pokusiłam się o przełożenie żółtego blatu dodatkowo oprócz kremu warstwą domowego brzoskwiniowego dżemu z kawałkami owoców. Wzbogaciło to smak tortu - polecam! Brzegi oraz wierzch tortu również pokryłam kremem. Gotowy tort należy schłodzić w lodówce 3-4 godz. mój chłodził się całą noc ;-) 
Rainbow Cake Tort Urodzinowy
Przygotowuję ciasto biszkoptowe które dzielę na równe 5 części
Rainbow Cake Tort Urodzinowy
Zabarwione ciasto piekę , każdy z kolorów osobno i studzę.
Rainbow Cake Tort Urodzinowy
Blaty przekładam cienką warstwa kremu, w tym jeden blat dźemem brzoskwiniowym