Sposób przygotowania:
Rainbow Cake Tort Urodzinowy
Biszkopty : Masło ucieram mikserem na gładką puszystą masę. Następnie stopniowo dodaję cukier, cały czas miksując. Wciąż miksując wbijam białka jedno po drugim. Dodaję ekstrakt waniliowy i miksuję. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewam do jednej miski. Do masy maślankowej dodaję na przemian mleko i przesianą mąkę, miksuję do połączenia składników Ciasto dzielę na 5 równych części. I część ciasta zabarwiam 1/2 tubki niebieskiego barwnika, dokładnie mieszam do równomiernego zabarwienia ciasta. II część ciast zabarwiam 1/2 tubki zielonego barwnika, mieszam. III część ciasta zabarwiam 1/2 tubki żółtego barwnika i 3 dużymi kroplami barwnika czerwonego, mieszam. IV część ciasta zabarwiam 1/2 tubki żółtego barwnika, mieszam. V część ciasta zabarwiam 1/4 tubki barwnika czerwonego, mieszam. Każdą część ciasta piekę osobno w tortownicy (20-23cm) w 180'C przez 15-20min. Po upieczeniu i wystudzeniu wszystkich biszkoptów zabieram się za robienie kremu. Kremówkę ubijam na sztywno, pod koniec dodaję cukier puder, łączę. Dodaję mascarpone i mieszam całość. Montaż - blaty przekładam dość cienką warstwą kremu, pokusiłam się o przełożenie żółtego blatu dodatkowo oprócz kremu warstwą domowego brzoskwiniowego dżemu z kawałkami owoców. Wzbogaciło to smak tortu - polecam! Brzegi oraz wierzch tortu również pokryłam kremem. Gotowy tort należy schłodzić w lodówce 3-4 godz. mój chłodził się całą noc ;-)