SUPERPRZEPIS

Red Velvet Cake

  • 6
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Red Velvet Cake Więcej zdjęć (4)

Pyszny tort o charakterystycznym czerwonym zabarwieniu i bardzo ciekawym smaku.

Składniki:

Red Velvet Cake

 

  • Ciasto:
  • 2 i ½ szklanki mąki
  • Łyżka kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • Szklanka oleju
  • Szklanka maślanki
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Łyżeczka czerwonego barwnika spożywczego w żelu
  • Łyżka octu winnego
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem:
  • 100g masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 250g serka Philadelphia
  • 2 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

Red Velvet Cake
Do miski przesiewamy mąkę, kakao i sól, dodajemy cukier i mieszamy. W drugiej misce mieszamy roztrzepane jajka z maślanką, ekstraktem waniliowym i olejem, dodajemy też barwnik spożywczy. Mieszamy, Mokre składniki łączymy z suchymi mieszając widelcem. W małej miseczce mieszamy ocet z sodą, zacznie się pienić i wtedy szybko dodajemy do masy i mieszamy. Masę możemy podzielić na dwie równe części i upiec w dwóch tortownicach, ja jednak całość wlałam do jednej tortownicy. Pamiętamy oczywiście o tym, żeby tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach "do suchego patyczka", ja w jednej tortownicy piekłam ok 40 minut. W tym czasie robimy krem. Ubijamy mikserem miękkie masło stopniowo dosypując cukier puder. Dodajemy ekstrakt waniliowy i oba serki ubijamy, aż wszystkie składniki się połączą. Ostudzone ciasto przekładamy kremem (jeżeli było pieczone w jednej tortownicy, to wcześniej przecinamy je na dwa blaty), wierzch i boki również pokrywamy kremem. Ozdabiamy wg uznania, u mnie cukrowe ozdoby (perełki i motylki)
Red Velvet Cake
Do zdrobienia ciasta nie musimy używać miksera, przyda się on do kremu
Red Velvet Cake
Ciasto przekładamy kremem i pokrywamy dokładnie wierzch i boki
Red Velvet Cake
Red Velvet Cake na prawdę pięknie się prezentuje