czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Tort Ombre Rose Cake

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Tort jest nieco pracochłonny, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. Moich bardzo zachwycił zarówno smakiem jak i wyglądem:)

Tort Ombre Rose Cake Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort Ombre Rose Cake

 

 

  • Poncz:
  • 1/3 szklanki nalewki z wiśni,
  • 1/4 szklanki wody.

 

  • Krem do przełożenia tortu:
  • 500g serka mascarpone,
  • szklanka cukru pudru,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • laska wanilii,
  • konfitura z wiśni.

 

  • Krem na bezie szwajcarskiej:
  • 6 białek,
  • 450g masła,
  • 400g cukru,
  • szczypta soli,
  • fioletowy barwnik spożywczy.

Sposób przygotowania:

Tort Ombre Rose Cake
1. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelaćdo natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części. 2. Nalewkę zmieszać z wodą. Ponczem nasączyć wszystkie trzy blaty biszkoptu tuż przed przekładaniem kremem. 3. Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. 4. Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło (powinno być bardzo miękkie) ucierać na puszystą masę przez około 8 minut. Stopniowo dodawać ubite białka. Miksować jeszcze chwilę, by masy dobrze się połączyły. Do całego kremu dodać odrobinę fioletowego barwnika, połowę masy odłożyć. Do pozostałej połowy dodać kolejną szczyptę fioletowego barwnika i podzielić masę na pół. Do połowy dodać ponownie odrobinę barwnika. Przy pomocy szprycy z końcówką Wilton M1 robić na torcie róże zaczynając od dołu dekorując najciemniejszym kolorem. Następną warstwę dekorować jaśniejszym kremem, ostatnią zaś najjaśniejszym. Tort przechowywać w lodówce.
Tort Ombre Rose Cake
Biszkopt upiec według przepisu, przekroić